Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
+40 722 452 975
Bloc Iris (A2), Complex Rose Garden, Șoseaua Colentina 16, București
L - V: 09:00 - 20:00
Articole   -   Pedodonție

Pregătirea copilului pentru vizita la clinica stomatologică

Pregătirea copilului pentru vizita la clinica stomatologică

Uneori experiențele neplăcute pe care un copil le poate avea la stomatolog pot influența întreaga conduită a micuțului în raport cu aceste consultații.

 

De fapt, nici măcar nu este nevoie ca acel copil să fi avut o interacțiune directă cu un stomatolog, este suficient ca acesta să fi discutat cu prietenii, să fi văzut o reclamă sau un film sau să anticipeze că fiind neplăcut și dureros să mergi la clinica stomatologică.

 

Modul în care un copil vede interacțiunea cu medicul este unul guvernat de anxietate: injecții, examene neplăcute ale gâtului și urechilor, recoltarea de sânge pentru analize, astfel încât este foarte posibil ca vizita la clinica stomatologică să fie anticipată de către copil ca fiind la fel de neplăcută. Rolul părinților este de a susține micuții în lupta cu propria frică, iar acest rol începe încă de la vârstele fragede când aceștia sunt învățați rutina periajului dinților.

 

Iată câteva sfaturi practice:

  • Evitați să certați copilul atunci când arată frică în legătură cu vizita la clinica stomatologică, în fond sunt destui adulți care se tem de dentist. Până la urmă discutăm despre un străin cu o mască pe față, ce poartă mănuși și se apleacă asupra copilului ținând în mâna niște instrumente ce par înfricoșătoare – toate acestea în mintea unui copil de 4-5 ani care se joacă cu păpuși și ascultă povești. Nu pare prea simplu de gestionat, nu?
  • Alegeți medicul stomatolog cu grijă, de preferat alegeți unul care este specializat în lucrul cu copiii sau care are abilități de a lucra cu ei. Valabil și pentru clinica stomatologică sau cabinetul ales, orientați-vă către cei ce oferă servicii personalizate pentru copii și asigură un cadru plăcut pentru consultații.
  • Atunci când sunteți întrebat de către copil în legătură cu ce urmează să se întâmple la stomatolog, dați răspunsuri simple, clare, evitând pe cât se poate să folosiți cuvinte precum: durere sau injecție.
  • Concentrați-vă mai mult pe explicații care să arate cât de important este să avem gingii sănătoase și o dantură puternică. În fond mereu putem apela la Domnul Iepure și la ai lui dinți sănătoși numai buni de ronțăit morcovi și legume. În felul acesta copilul va avea motivația personală vizita la clinica stomatologică.
  • Nu așteptați ca micuții să prezinte o problema stomatologică mai complicată, începeți încă de când sunt mici cu ședințe de întreținere a igienei orale. Puteți merge în vizită într-un astfel de cabinet chiar dacă nu sunt probleme de rezolvat. Astfel, copilul se poate familiariza cu locul, cu medicul stomatolog, cu scaunul din cabinet, cu instrumentele și mai ales cu sunetul specific, știut fiind faptul că cei mici dezvoltă uneori fobii față de zgomotele puternice. Asociațiile profesionale de specialitate recomandă ca prima vizită la clinica stomatologică să fie în jurul vârstei de un an, urmată apoi de verificări din șase în șase luni.
  • Luați copiii cu voi atunci când sunteți voi pacienții cabinetelor de stomatologie – astfel ei vor învață prin observare ce se întâmplă în cabinet. Acest sfat este valabil bineînțeles pentru părinții care la rândul lor nu se tem de dentist și nu devin nervoși când au întâlnire cu el.
  • Programați consultațiile la clinică stomatologică de regulă dimineață când copiii sunt ceva mai odihniți și mai dispuși să exploreze experiențe noi. În cazul copilul mult prea mic pentru a stă singur în scaunul de consultații acesta poate stă în brațele unui părinte și astfel interacțiunea cu medicul stomatolog va fi mai ușor de acceptat. Pe măsură ce copilul se va obișnui cu medicul și cu instrumentele din cabinetul stomatologic puteți renunța treptat să îl mai țineți în brațe.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.