Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
+40 722 452 975
Bloc Iris (A2), Complex Rose Garden, Șoseaua Colentina 16, București
L - V: 09:00 - 20:00
Articole   -   Profilaxie

Eroziunea dentară

Eroziunea dentară

Ce este eroziunea dentară?

Eroziunea dentară este o pierdere de substanță dură dentară (smalț) ce apare ca urmare a expunerii continue a dinților la atac.

 

Care sunt persoanele predispuse la eroziunea dentară?

Acest tip de afecțiune este comună mai ales în rândul persoanelor cu tulburări de alimentație. Alte surse de eroziune dentară se întâlnesc la persoanele bulimice sau care suferă de reflux gastro-esofagian – vomă constantă.

 

Numărul pacienților cu aceste leziuni dentare este în continuă creștere. Sunt pacienți ai căror dinți au smalțul perforat sau chiar “dizolvat”. Afectarea poate fi severă determinând printre altele, sensibilitatea dentară.


În mod surprinzător, chiar și persoanele cu o dietă sănătoasă sunt expuse atacului acid asupra dinților. Din nefericire, aceste leziuni sunt tot mai frecvente la tineri și au probabilitate mare de asociere a cariilor.


Dinții de lapte sunt și ei foarte vulnerabili eroziunii acide deoarece smalțul este mai puțin dens și mai subțire decât al dinților permanenți.

 

Cum să evităm atacul acid asupra dinților?

  • Identificarea și îndepărtarea cauzei

- Consumul regulat și prelungit de vin, sucuri de fructe și legume (lamâie, grapefruit, rodie), sucuri și sosuri de salată pe baza de oțet;

- Consumul de legume și fructe de-a lungul întregii zile;

- Gustările de tip snack – multe dintre acestea sunt acide.

  • Reduceți consumul de băuturi acide;

- Reduceți consumul de sucuri, băuturi carbogzoase, sucuri de fructe, vin, băuturi energizante care conțîn cantități foarte mari de acid citric. Apă aromatizata trebuie băută cu precauție; conținutul de zahăr și alți aditivi o încadreaza în aceeași categorie cu cea a sucurilor.

  • Evitați să “rontaiti” de-a lungul zilei

- Consumați alimente care au un grad de aciditate scăzut ori să le puteți combină cu alimente care să echilibreze aciditatea. De exemplu, nucile și produsele lactate ajută foarte mult la echilibrarea ph-ului din cavitatea bucală.

  • Evitați periajul timp de o ora după consumul de alimente și băuturi acide

- Alimentele și băuturile acide demineralizeaza smalțul dentar. Așteptați o ora înainte de periaj.
- De asemenea, este foarte important să nu va periați mult și oricând; perierea excesivă este abrazivă și erodează dintîi.

  • Clătiți gură cu bicarbonat de sodiu.

- Pentru reducerea acidității bucale puteți clăti gură cu o soluție de bicarbonat de sodiu. Adăugați o lingură de bicarbonat la un pahar cu apă.

  • Folosiți paiul pentru băut.

- Reduceți contactul dinților cu băuturile acide folosind paiul pentru băut. Este doar un mic ajutor așa că nu îl considerați o soluție salvatoare! Cea mai bună abordare este tot reducerea consumului de băuturi acide.

 

Dacă simțiți că aveți acest tip de afectare a smalțului dinților și nu descoperiți cauza, va recomandăm să consultați medicul stomatolog. Este posibil că acesta să va facă o recomandare către un medic gastro-enterolog sau un dietetician și va poate indică tratamentul optim pentru că aceste eroziuni să nu va afecteze în continuare smalțul și apoi dentină. De cele mai multe ori leziunea este curățată cu un instrument rotativ, iar apoi este realizată o obturație (plombă) din compozit.

 

Foarte importantă va fi mai departe dietă dumneavoastră, corectearea obiceiurilor alimentare și controalele regulate o dată la 6 luni în cabinetul stomatologic!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.