Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
+40 722 452 975
2 Locații disponibile
L - V: 09:00 - 20:00
Articole   -   Profilaxie

Importanța periajului dentar

Importanța periajului dentar

Dinții sănătoși, precum și lucrările stomatologice (obturații, coroane dentare, punți dentare, proteze mobilizabile etc) cu o durata lungă de viață, este direct influențată de o igienă orală corectă, minuțioasă și regulată.

 

Fără o igienă bucală riguroasă, prognosticul lucrărilor dentare este unul nefavorabil, iar apariția cariilor și a bolii parodontale nu va putea fi evitată.


Ce înseamnă o bună igienă orală?

O igienă orală bună înseamnă o cavitate bucală care arată și miroase sănătos, și anume:

  • toți dintii sunt curați pe toate cele 5 suprafețe ale lor;
  • toate gingiile au culoare roz, nu dor și nu sângerează atunci când ne spălăm pe dinți sau folosim ață dentară;
  • respirația nu trebuie să fie urât mirositoare.

 

Care este tehnică unui periaj corect?

1. Timpul ce trebuie alocat pentru periajul corect este de minim 3 minute pentru ambele arcade.
2. Marea majoritate a copiilor și adulților nu alocă acest interval de timp periajului. Pentru periajul corect al dinților, folosiți mișcări scurte și ușoare, acordând o atenție specială gingiilor și dinților situați posterior, care sunt mai greu accesibili .
3. Periați cu atenție:
– suprafață interioară (dinspre limba) a dinților de sus și de jos cu mișcări scurte înainte și înapoi;
– suprafață exterioară a dinților de sus, apoi a celor de jos prin fixarea periutei la un unghi de 45° pe dinți și periați cu mișcări circulare și cu grijă în șanțul gingival;
– limba trebuie și ea curățată, cu grijă, cu mișcări delicate pentru îndepărtarea bacterilor și împrospătarea respirației.

 

Ce tip de periuță trebuie să folosim?

O periuță de dinți aleasă corect și folosită conform tehnicilor de periaj corect efectuat, reduce substanțial apariția cariei, îmbolnăvirea gingiilor și vizitele la medicul stomatolog. Periuțele de dinți sunt pe categorii de vârstă, în funcție de mărimea cavitatii bucale și a dinților. În alegerea periutei potrivite trebuie să ținem cont de mărimea de deschidere a cavitatii bucale și a dinților. Astfel, periuțele cu “cap mic” sunt de preferat întrucât pot pătrunde în zonele mai greu accesibile.


De asemenea, trebuie să ținem cont și de duritatea perilor care alcătuiesc periuță. Cea mai recomandată periuță este cea cu peri medii, fiind cea mai potrivită pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și curățarea completă a tuturor suprafețelor dentare. Pe piață, întâlnim și periuțe cu perii foarte duri. Indicate pentru periajul lucrărilor mobile acrilice.
Pentru persoane care au gingiile foarte sensibile ce sângerează cu ușurință, precum și dinți hipersensibili este recomandat să utilizeze o periuță soft. Și periuțele electrice sunt o bună alternative pentru o igienă orală corectă.

 

Cât de des trebuie să ne schimbăm periuță de dinți?

Periuță de dinți trebuie înlocuită atunci când se deteriorează sau la fiecare 3 luni, deoarece ele se încarcă și nu mai curăță la fel de eficient că înainte. Unele mărci de periuțe au indicatori colorați care se decolorează atunci când se uzează. Odată ce culoarea nu mai este vizibilă periuță trebuie schimbată.

 

Semnele deteriorării sunt:
– înmuierea perilor;
– perii răsuciți;
– peri divergenti;
– lipsa de eficientă.

 

Flossing (folosirea aței dentare)

Ajută la menținerea dinților curați în zone unde doar periajul nu este suficient (în spațiile dintre dinți și subgingival). Flossingul și periajul ajută la îndepărtarea plăcii dentare, care se acumulează în timp. Neindepartate, depozitele de placă dentară pot să ducă la boli gingivale sau carii. Este important să deprindeti un mod corect de folosire a atei dentare.

 

Cum să folosești ață dentară?

– folosind aproximativ 15cm de ață, prindeți firul pe degetele mijlocii de la ambele mâini;
– într-o poziție ușor oblică treceți peste punctul de contact cu o mișcare blanda de du-te vino până când obstacolul este depășit, ajutându-va de degetul arătător;
– cu ață formând o litera „C” în jurul dintelui, plimbați firul în sus și în jos între dinte și gingie, pe ambele fete ale dinților. Repetați de câteva ori pentru fiecare spațiu interdentar, începând cu dintîi posteriori și apoi cu cei anteriori.

 

Recomandări practice pentru o igienă orală corectă

Menținerea unei igiene orale corecte este unul dintre cele mai importante lucruri pentru dintîi și gingiile dumneavoastră. Dintîi sănătoși nu numai că va ajută să arătați și să va simțiți bine, dar va ajută și să mâncați și să vorbiți corect.


Îngrijirea zilnică, care include periajul dinților și folosirea atei dentare, va ajută la prevenirea îmbolnăvirilor încă înainte de apariția lor, fiind mult mai puțin dureroasă și mai puțin costisitoare decât tratarea rezultatelor igienei deficitare:căria, tartrul și parodontopatia.

 

Pentru prevenirea dezvoltării cariilor, plăcii bateriene și a tartrului, apariția bolilor parodontale, recomandăm pacienților noștrii următoarele:

– spălați-va pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi (obligatoriu seară) și folosiți zilnic ață dentară;
– folosiți produse de igienă orală care conțin fluor, incluzând paște de dinți și apă de gură;
– urmați o dietă echilibrată cu un număr limitat de gustări între mesele principale;
– vizitați medicul dentist, de cel puțin două ori pe an, pentru un zâmbet sănătos.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.